عقیده بر این است که پیاز برای هزاران سال منبع غذایی بوده است. در زیست گاههای عصر برنز نشانههایی از باقیماندهٔ پیاز در کنار با قیماندهٔ هسته خرما و انجیر پیدا شدهاست که به 5٬۰۰۰ سال قبل از میلاد برمیگردد. بهر حال مشخص نیست که اینها پیازهای کاشته شده باشند. مدرک باستانشناسی و ادبی مثل کتاب سفر اعداد اظهار میکند که احتمالاً پیاز حدود 2۰۰۰ سال پیش در مصر باستان همزمان با ترهفرنگی و سیر کاشته شدهاست. احتمالاً کارگرانی که اهرام مصر را ساختهاند از تربچه و پیاز تغذیه میکردهاند. پیاز به سادگی تکثیر، حمل و نقل و انبار میشود. مصریهای باستان آن را پرستش میکردند، باور داشتند شکل کروی و حلقههای متحدالمرکز نماد زندگی جاودانیست. براساس نشانههایی که از پیاز در مقبرهٔ رامسس چهارم پیدا شده، پیاز حتی در تدفین مصریها نیز استفاده میشدهاست. در یونان باستان، ورزشکاران مقدار زیادی پیاز میخوردند؛ بهاین خاطر که باور داشتند تعادل خون را راحتتر میکند. به ماهیچههای گلادیاتورهای رومی نیز پیاز میمالیدند تا آنها را محکم کنند.در قرون وسطا در اروپا پیاز در کنار کلم و حبوبات یکی از سبزیجات اصلی خوراک مردم فقیر و غنی بود و چنان اهمیتی داشت که مردم برای پرداخت اجاره و حتی هدیه عروسی از آن استفاده میکردند. همچنین برای درمان سردرد، مارگزیدگی و ریختن موی سر پیاز تجویز میشد. پیاز توسط اولین ساکنان به آمریکای شمالی برده شد، در آنجا بومیهای آمریکا مدتها از پیازهای وحشی به روشهای گوناگون، خام خوردن یا پختن در انواع غذاها استفاده میکردند. آنها از پیاز برای درست کردن شربت، ساخت ضماد و آماده کردن رنگ استفاده میکردند. براساس دفترچهٔ خاطرات نگه داشته شده توسط مهاجران، پیاز از اولین چیزهاییاست که پدران مهاجر پس از آماده کردن زمین کاشتند. پیاز همچنین در اوایل قرن شانزدهم از سوی پزشکان برای کمک به زنان نازا تجویز میشد. برای کمک به افزایش بارآوری سگها، گربهها و گله هم استفاده میشد، اما بررسیهای اخیر نشان داده که این کار اشتباه بوده چون پیاز برای سگها، گربهها، خوکچههای هندی و بسیاری از حیوانات دیگر سمیاست. استفاده در آشپزی معمولاً پیاز را خرد کرده و در غذاهای دلچسب و گرم متفاوتی استفاده میکنند، و ممکن است به عنوان اجزاء اصلی غذاهایی مثل سوپ پیاز فرانسوی و یا چتنی پیاز مورد استفاده قرار گیرد. پیاز را میتوان به اشکال مختلف مورد استفاده قرار داد: پخت، جوشاند، با آتش ملایم پخت، کباب کرد، سرخ کرد، در روغن پخت، برشته کرد، تفت داد، یا به صورت خام در سالاد ریخت. پیاز به علت لایه لایه بودن طبیعی بعد از پخته شدن برای پر کردن مواد مختلف به درون آن مناسب است. پیاز یک غذای اصلی و مهم در آشپزی هندی است. برای غلیظ کردن کاری و شیره گوشت استفاده میشود. ترشی پیاز به عنوان خوراکی خورده میشود. اینها معمولاً بخشی از غذاها در میخانهها و فروشگاههای ماهی و چیپس در سراسر بریتانیا و کشورهای مشترک المنافع هستند که معمولاً در بریتانیا با پنیر و یا آبجو سرو میشوند. در آمریکای شمالی پیاز را خرد کرده و خوب سرخ میکنند که با نام پیاز حلقهای سرو میشود. انواع پیاز و تولیدات پیازهای معمولی به طور طبیعی به سه رنگ متنوع قابل دسترسی هستند. پیازهای زرد یا قهوهای (که در تعدادی از کشورهای اروپایی پیاز قرمز نامیده میشود)، بسیار خوشمزه و پیازهای مورد استفاده روزانه هستند. پیازهای زرد به هنگام سرخ شدن به رنگ قهوهای تیره و پرچرب تبدیل شده و به سوپ پیاز فرانسوی مزه شیرین میدهند. پیاز قرمز (که در تعدادی از کشورهای اروپایی پیاز ارغوانی نامیده میشود) برای تازه استفاده کردن انتخاب خوبی است زمانی که رنگش غذا را باروح میسازد. برای کباب کردن هم استفاده میشود. پیاز سفید پیاز سنتی در آشپزی کلاسیک مکزیکی هست. این پیاز هنگام پخت رنگ طلایی و هنگام تفت دادن مزه خاص شیرین دارد. گرچه خوردن پیاز کاملاً رسیده رایج است، پیاز را میتوان قبل از رسیدن کامل هم خورد. پیاز بهاری یا تره فرنگی را قبل از رسیدن کامل چیده و همه قسمتهای آن رااستفاده میکنند. وقتی پیاز بعد از تشکیل قسمت برآمده و قبل از رشد کامل آن چیده شود، به آن پیاز تابستانی گفته میشود.