در سال 1348 انجمن با همت و فعالیت سه شرکت حمل و نقل بین المللی ایرانی تأسیس گردید. در آن زمان شرکتهای حمل و نقل بین المللی ایرانی انگشت شمار بودند و حمل و نقل برون مرزی کالا عمدتاً توسط فورواردرهای خارجی که نمایندگان یا دفاتری در ایران داشتند انجام می شد.
این تجمع صنفی با نام "سندیکا" فعالیت خود را شروع کرد و در تاریخ 1352/6/29به عضویت سازمان جهانی فیاتا پذیرفته شد و به موجب اساسنامه، وظیفه هماهنگی و ارتقاء وضعیت و کیفیت کار اعضاء و در عین حال، وظیفه توزیع کارنه تیر را بر عهده داشت. بعد از انقلاب اسلامی ایران به دنبال سیاست دولت جمهوری اسلامی دایر بر بسط فعالیت و حمایت از شرکت های حمل و نقل بین المللی ایرانی، تعداد این شرکت ها افزایش یافت و به تبع آن تعداد اعضاء سندیکا نیز فزونی گرفت.
با تصویب قانون جدید تشکل های صنفی، نام سندیکا در سال 1374 به انجمن سراسری شرکت های حمل و نقل بین المللی ایران تغییر یافت. در سال های بعداز انقلاب، اگرچه دامنه فعالیت انجمن گسترش یافته ولی موقعیت و میزان پذیرش آن در میان متولیان بخش حمل و نقل نشیب و فراز داشته و میان نگرشی منفی در سال های پیش تا قبول و پذیرش و احساس همکاری در سال های اخیر در نوسان بوده است.
با تغییر نگرش دولت مردان به نقش و اهمیت تشکل های صنفی، انجمن شرکت های حمل و نقل بین المللی نیز در هر زمینه و تا سرحد مقدورات خود از همکاری و همیاری با متولیان بخش حمل و نقل و سازمانهای مرتبط با این فعالیت دریغ نکرده است. در حال حاضر شمار اعضاء انجمن از حدود 317 شرکت نیز فراتر رفته است. با تغییر نگرش دولت مردان به نقش و اهمیت تشکلهای صنفی، انجمن شرکتهای حمل و نقل بین المللی نیز در هر زمینه و تا سرحد مقدورات خود از همکاری و همیاری با متولیان بخش حمل و نقل و سازمانهای مرتبط با این فعالیت دریغ نکرده است.
از لحاظ طرح های تضمین و پوشش بیمه ای دسته جمعی میتوان ادعا نمود که انجمن سراسری شرکت های حمل و نقل بین المللی ایران از زمره معدود انجمن ها در سطح جهان است که توانسته است در زمینه های مهم و اساسی چون تضمین حقوق و عوارض گمرکی، مسئولیت مدنی حمل کنندگان و حقوق صادرکنندگان بارنامه و راهبارنامه (CMR) پوشش بیمه ای مطلوب و مناسبی را برای اعضاء خود فراهم آورد.
علاوه بر خدمات یاد شده، هیئت مدیره و کارشناسان انجمن خدمات مشورتی و رایزنی های حرفه ای خود را در اختیار متولیان بخش حمل و نقل قرار داده و در تنظیم قوانین، آئین نامه ها، مقررات و دستورالعمل های مرتبط با حمل و نقل بین المللی سهیم بوده اند و امید دارند که در سایه همکاری ها و مودتی که بین بخش های دولتی و خصوصی پدید آمده است در کنار برنامه ریزان و سیاستگذاران بخش در ساماندهی و پیشبرد و ارتقاء سطوح کمی و کیفی خدمات حمل و نقل و سرمایه گذاریهای لازم، گامهای بلندتر و مؤثرتری را برداشته و به یاری ایزد منان موجبات کسب اعتبار و حیثیت روز افزون این حرفه و صنف را فراهم آورند