تاریخچه انجمن نفت ایران


از دست آوردهای ملی کردن صنایع نفت کشور و بحران ها و حوادث متعاقب آن که به صورتهای مختلف جلوه گر شد, این بود که علاقمندان به صنعت نفت کشور متوجه شدند کارشناسان نفت ایرانی از لحاظ تحقیق و کسب تجربه در جنبه های مختلف صنایع نفت اعم از علمی , فنی , حقوقی و بازرگانی و شناختن و شناساندن صنایع نفت کشور در مجامع بین المللی باید به پایه کارشناسان کشورهای بزرگ نفتی جهان برسند. بنا بر این ضرورت تأسیس یک انجمن فرهنگی و علمی بصورتیکه مباحث فنی و اقتصادی صنایع نفت – گاز و پتروشیمی و بازار جهانی نفت و گاز را پوشش بد هد به شدت احساس می شد.


مضافاً تشخیص داده شد که موضوع به خودی خود دارای چنان اهمیتی است که لازم است انجمن مورد نظر بیرون از چارچوب ضوابط دولتی و عملیاتی اجرایی صنایع نفت فعالیت کند. به همین دلیل در اسفند ماه 1337 ، 24 نفر از کارشناسان صنعت نفت ایران به منظور ایجاد آشنایی و همکاری و مشاوره بین مهندسین و سایر کارشناسانی که در فنون گوناگون صنعت نفت و صنایع وابسته به آن کارمی کردند به عنوان اعضای مؤسس , انجمن نفت ایران را تشکیل دادند. این انجمن در تاریخ بیست و هفتم اسفند 1337 به ثبت رسید و پس از تشکیل دبیرخانه و انتخاب تعداد کافی عضو , روز دوشنبه هیجدهم بهمن ماه 1338 با حضور عده ای از مقامات عالی رتبه دولت , دانشگاه , صنعت نفت و ارباب جراید در تالار دانشکده فنی تهران به وسیله آقای عبدالله انتظام رئیس هیئت مدیره وقت شرکت ملی نفت ایران رسمأ افتتاح شد.

انجمن نفت ایران از بدو تأسیس در نظر داشت که به منظور فراهم ساختن تسهیلات لازم جهت اجتماع و تبادل نظر و مشاوره بین اعضاء و تشکیل کتابخانه و دبیرخانه مجهز و متمرکز اقدام به ساختمان خانه انجمن کند. بالاخره درروز بیست و هفتم اسفند ماه 1344 طی مراسمی با حضور رئیس هیئت مدیره و مدیر عامل وقت شرکت ملی نفت ایران و گروهی از رؤسای عالی رتبه صنعت نفت و اعضای انجمن , نخستین کلنگ ساختمان انجمن نفت ایران در تهران ( در محل فعلی انجمن ) به زمین زده شد.

اهداف انجمن به طوری که در اساسنامه آن تشریح شده به شرح زیر است:

ایجاد آشنایی , همکاری و مشاوره بین کسانی که در بخشهای مختلف صنعت نفت و صنایع وابسته به آن مشغول کار هستند , پیشرفت تحقیقات و مطالعات راجع به همه جنبه های صنعت نفت و صنایع وابسته , جمع آوری اطلاعات و آمارهای مربوطه , نشر و توزیع این گونه اطلاعات , کمک به تعلیم و تربیت افراد شاغل در صنعت نفت یا داوطلب ورود به خدمت در امر فنی صنعت مزبور، تأسیس کتابخانه و جمع آوری نشریه ها و اسناد و نقشه ها و به طور کلی مدارک مورد استفاده علاقمندان به صنعت نفت، تألیف و ترجمه و نشرکتابها و مقالات علمی مربوط به صنعت نفت و صنایع وابسته، همکاری با سایر مؤسسات و انجمن هایی که در ایران و کشورهای دیگر با هدف های مشابه تشکیل شده باشند.

منابع مالی انجمن عبارت بود از حق عضویت اعضاء به علاوه کمک های مالی بلاعوض و حق عضویت اعضای مجتمع (حقوقی ).

پس از پیروزی انقلاب اسلامی, مدتی در فعالیت های انجمن نفت وقفه ایجاد شد و سپس به استناد حکم مورخ 25 / 8 / 1361 دادگاه انقلاب اسلامی تمام دارائیهای انجمن نفت ایران به ملت ایران تفویض گردید و وزیر نفت به نمایندگی از صاحبان سهام ( که عموم ملت ایران شناخته شد) شخصأ به عنوان مجمع عمومی و رئیس هیئت مدیره انجمن نفت ایران تعیین شد و انجمن نفت با هیئت مدیره ای جدید منتصب وزیر نفت مجدداً آغاز به کار کرد.

اسامی و مشخصات هیئت مدیره جاری انجمن نفت به پیوست این گزارش میباشد.

فعالیت های مطالعاتی و تحقیقات کاربردی انجمن نفت ایران در قالب کمیته های اکتشاف و تولید، پالایش – پتروشیمی - محیط زیست – خوردگی- گاز – دانشنامگی و هیئت تحریریه انجام گرفته و بسیار گسترده میباشد. شرح مختصر برخی از فعالیتهای این انجمن به شرح زیر میباشد:

1- موازنه منطقی تولید و مصرف انرژی تا سال 1404


انجمن نفت ایران در سال 1373 برای اولین بار در کشور مطالعات گسترده ای را در ارتباط با تهیه پیشنهاد برنامه موازنه منطقی تولید و مصرف انرژی در یک گستره زمانی سی ساله یعنی تا سال 1404 انجام داد.

بررسی های مذکور نشان داد که چنانچه برنامه تولید و مصرف انرژی در کشور به همان سیاق سال 1373 ادامه داده بشود، صادرات نفت از سال 1385 به بعد کاملاً قطع خواهد شد.

در نتیجه مطالعات مذکور سه راهبرد اساسی به شرح زیر از طرف انجمن نفت ایران مشخص و اعلام گردید:



1-1 - افزایش تولید – پا لایش و انتقال گاز طبیعی و جایگزین کردن معادل حدود دو میلیون بشکه در روز فرآورد ه های نفتی با گاز طبیعی. این پیشنهاد با جدیت و پی گیری وزارت نفت ایران عملاً به مرحله اجراء گذارده شد و در نتیجه تا قبل از سال 1385، توان تولید – پالایش و مصرف گاز طبیعی از حدود 580 هزار بشکه در روز معادل نفت به حدود 5/2 میلیون بشکه در روز معادل نفت خام افزایش داده شد و جایگزینی مصرف حدود دو میلیون بشکه نفت خام با گاز طبیعی عملاً محقق گردید و در نتیجه الحمد الله درآمدهای ارزی حاصله از صادرات تداوم پیدا کرد.

1-2 - ایجاد ساختار و ساماندهی سازمان مدیریت مصرف انرژی در کشور بمنظور جلوگیری از هدر رفت و استاندارد کردن مصرف انرژی با استفاده از اهرم های قیمت و قانون.

1-3 - اضافه کردن زغال سنگ به سبد انرژی کشور در بخش تولید برق تا حد 700 هزار بشکه معادل نفت در روز تا سال 1404.

راهبرد های پیشنهادی موضوع بند 2 بالا عمدتاً شامل تشکیل ساختار جدید مدیریت مصرف انرژی با هدف استاندارد کردن مصرف انرژی، تعیین وتصویب راندمان ها و دیگر شاخصهای قابل قبول در کلیه بخش های مرتبط مصرف کننده انرژی ، سیاستگزاری و اعمال روشهای بررسی و بازرسی ادواری عملکرد سیستم های مصرف کننده انرژی و مقایسه عملکرد ها بمنظور مشخص کردن و رفع تنگنا ها با هدف پیش گیری از هدر رفت انرژی و توأما پیگیری در جهت بالا بردن راندمان ها در حد استانداردهای تعیین شده در جهت بهینه سازی مصرف انرژی و نهایتاً در یک فرصت زمانی منطقی ، الزام قانونی انطباق با استانداردهای تعیین شده قبل از اخذ مجوز فروش ماشین آلات و لوازم انرژی بر یا اخذ پروانه احداث ساختمانها و تأسیسات خواهد بود. این پیشنهاد تاکنون در پنج کنگره ملی انرژی و اقتصاد که آخرین آن در تاریخ های 30 و 31 خرداد ماه سالجاری تشکیل گردید بصورت مسبوط از طرف انجمن نفت تشریح و پی گیری شده است.






2- استحصال اتان و استفاده از اتان بجای نفتا در تولید پلی اتیلن در واحد های پتروشیمی. برمبنای مطالعات گسترده و پیشنهاد انجمن نفت موضوع اجرای پروژه های استحصال اتان و برشهای سنگین تر از گاز پارس جنوبی و گاز های ورودی پالایشگاه های پارسیان و بیدبلند2 توسط وزارت نفت تصویب و به مرحله اجراء گذارده و از این بابت درآمد های ارزی کشور بمیزان قابل ملاحظه (بیشتر از بیست و سه میلیارد دلار در سال ) قابل افزایش میباشد.

3- مطالعه فنی و امکان سنجی طراحی و نصب تأسیـسات هوشمند سازی عملیات بهره برداری چاههـای نفت و گاز و جمع آوری و ثبت اطلاعات و پیشنهاد تهیه مدل ریاضی مناسب با هدف پیـش بینی روند تغییرات وضعیت مخارن نفت و گاز و اعمال مدیریت مؤثر تولید صیانتی از مخازن. لازم به ذکر میباشد تجهزات هوشمند سازی عملیات بهره برداری برای اولین بار در چاه های گاز و مراکز جمع آوری خانگیران طراحی و احداث شده است.

4- در نتیجه مطالعات، محاسبات فنی و پی گیری های انجمن نفت ایران تولید از مخازن نار و کنگان و همین ظرفیت پالایش در پا لایشگاه گاز فجر ا ز حدود 70 میلیون متر مکعب در روز به 110 میلیون متر مکعب در روز افزایش یافته و باعث آزاد شدن نفت برای صادرات به میزان 6/6 میلیارد دلار در سال شده است.

5- در نتیجه مطالعات – محاسبات فنی و پی گیری های انجمن نفت ایران مراحل اجرای فاز دوم پالایشگاه گاز خانگیران که برای مدت 15 سال متوقف شده بود، آغاز و تکمیل گردید و باعث آزاد شدن نفت برای صادرات با درآمد سالیانه 5/2 میلیارد دلار در سال شد.

6- در نتیجه محاسبات فنی و پی گیری های مستمر انجمن نفت ایران، فشار عملیاتی خطوط سراسری کشور از خط لوله چهارم به بعد از حدود 1000 پام به 1300 پام افزایش داده شد و در نتیجه میزان گاز قابل انتقال در هر خط لوله سراسری پنجاه درصد افزایش یافته است. منافع اقتصادی اجرای پیشنهاد فوق الذکر انجمن نفت برای کشور بسیار چشمگیر میباشد.

7- در نتیجه مطالعات گسترده و محاسبات فنی انجمن نفت ایران موضوع انجام پژوهش نهائی در مورد استفاده از مخلوط گوگرد و بنتونیت و باکتری ها به خاک های کشاورزی کشور بمنظور اصلاح PH خاک در مرحله نهائی میباشد. با اجرای طرح پیشنهادی انجمن نفت ایران میزان مصرف کود کشاورزی در کشور که در حال حاضر حدود دو میلیارد دلار در سال میباشد به کمتر از نصف تقلیل داده خواهد شد و مضافاً : -



1- پس مانده های مزاحم کودهای شیمیایی که باعث شده اند برداشت محصولات کشاورزی بدلیل سفت شدن خاک تا حدود 30 درصد کاهش یابد مجدداً تجزیه و مورد استفاده گیاه قرار خواهد گرفت و از این بابت حدود 30 درصد برداشت کشاورزی افزایش خواهد یافت.

2- با اصلاح PH خاک های کشاورزی کشور، میزان جذب کود های فسفر – نیتروژن و پتاسیم و انواع ریز مغزی ها در گیاه تا بیش از 80 درصد افزایش خواهد یافت.

3-میزان برداشت انواع محصولات کشاورزی بدلیل خوراک گوگرد در محصولات مختلف بین 30 تا 100 درصد افزایش خواهد یافت و مضافاً کیفیت محصولات بصورت بسیار چشمگیر ارتقاء می یابد و از این بابت تولید نا خالص بخش کشاورزی کشور که در حال حاضر حدود 24 میلیارد دلار در سال میباشد حداقل به دو برابر افزایش خواهد یافت.

4-با توجه به افزایش توان جذب نیتروژن ( تا حدود 80 درصد ) بوسیله گیاه، میزان آلایندگی آب های آشامیدنی کشوربا نیترات بمیزان قابل ملاحظه کاهش خواهد یافت.




8- بر مبنای مطالعات و پیشنهادات ارائه شده توسط انجمن نفت ایران پروزه ه های استحصال اتان – پروپان و به بوتان و برش های سنگین از گاز های همراه فلات قاره تصویب شده و در حال اجراء میباشد. در آمد های حاصله از این بابت برای کشور بسیار چشمگیر خواهد بود.

9-بر مبنای مطالعات و پیشنهادات انجمن نفت ایران پروژه تولید MTBE و استفاده از آن برای بالا بردن اکتان بنزین در کشور به مرحله اجراء و بهربرداری رسیده و در نتیجه مشکل آلایندگی سرب در هوای شهرهای بزرگ بحمدالله برطرف شده است.

10- بر مبنای مطالعات فنی و اقتصادی انجمن نفت ایران استفاده از مایعات گازی بجای نفت خام بمنظور تولید بنزین و فرآورده های میان تقطیر توسط وزارت نفت بدواً در طرح بندر طاهری که بعداً به بندر عباس منتقل شد تصویب شده و در مرحله اجراء میباشد.

11- انجمن نفت ایران مطالعات بسیار گسترده ای که در جهت تولید بنزین و گازوئیل از امکانات موجود به میزان وارداتی برای مقابله با شرایط بحرانی انجام و پیشنهاد نموده است.

12- ذخیره سازی گاز طبیعی – مطالعه بمنظور و ارائه پیشنهاد سناریوی بهینه سیاستگزاری ذخیره سازی گاز کشور تا افق 1404 با منظور نمودن کلیه جوانب فنی / اقتصادی ،

13- مطالعه فنی و بررسی با هدف پیش بینی دقیقتر میزان ریزش حاصل از میعان معکوس در مخازن گاز میعانی با توجه به رژیم دو فازی در سطح مخزن ،

14- مطالعه فنی و ارائه پیشنهاد سنجش نظام تولید و بهره وری (benchmarking) واحدهای پالایش نفت کشور با هدف مشخص کردن و رفع تنگناها و افزایش بهره وری ،

15- بررسی موازنه مواد واحدهای پالایش نفت و پتروشیمی کشوررو انجام مطالعات فنی و امکان سنجی تلفیق فرآورش و تولید فرآورده های با ارزش بالاتر از قبیل پروپلین ، بنزین موتور و فرآورده های میان تقطیر از تولیدات جنبی ،

16- ازدیاد برداشت از مخازن نفت - بر مبنای مطالعات انجام گرفته و با توجه به افت قابل توجه فشار در بخش عمده میادین نفتی کشور ، انجمن نفت روش جدیدی را که متضمن تسریع در حل شدن مجدد برشهای سبک در نفت و تقلیل ویسکاسیته سیال و در نهایت افزایش میزان نفت قابل استحصال از مخزن میباشد در دست مطالعه و بررسی دارد . در مورد این پروژه مطالعاتی انجمن نفت به حمایت و همکاری شرکت ملی نفت ایران در بخش انجام آزمایشات مربوطه نیاز دارد ،

17- مطالعه و ارائه پیشنهاد در جهت تمرکز دادن و اولویت دادن به تزریق امتزاجی گاز به مخازن نفتی جدید بمنظور پیش گیری از افت فشار ،

18- ازدیاد برداشت از مخازن گازی کشور – مطالعه و ارائه راهکارهای کاهش فشار ترک مخزن و در نتیجه ازدیاد برداشت از مخازن گازی کشور ،

19- مطالعه فنی و ارائه پیشنهاد اصلاح روش بهره برداری از مخازن گاز میعانی کشور با هدف ازدیاد برداشت مایعات گازی و پیشگیری از ایجاد محدودیت تولید چاههای گاز . نتایج اولیه از این مطالعه بسیار چشمگیر و اقتصادی میباشد . در صورت اجرای طرح پیشنهادی حاصل از این مطالعه علاوه بر مزایای ازدیاد برداشت گاز و میعانات گازی از مخازن گاز میعانی کشور ، امکان افزایش تولید و صادرات اتیلن بمیزان قابل ملاحظه بوجود خواهد آمد،

20- مطالعه و بررسی خاصیت مخزنی و پتانسیل سازند شمشک در شمال کشور،

21- مطالعه و بررسی تزریق بخشی از تولیدگاز پارس جنوبی در مقاطع غیر زمستان به مخازن ناروکنگان با هدف فشار افزائی و افزایش میزان برداشت مایعات گازی ،

22- مطالعه ، بررسی و امکان سنجی استفاده از برشهای اتان و پروپان و تغییر خوراک واحدهای آروماتیک با هدف استفاده اقتصادی تر از مایعات گازی ،

23- مطالعه و امکان سنجی تبدیل متانول به دی متیل اتر (DME) واستفاده مخلوط LPG وDME در سوخت موتورهای دیزل در بخش حمل و نقل کشور ،

24- مطالعه در جهت تعیین و ارائه پیشنهاد سبد بهینه سوخت بخش حمل و نقل کشور،

25- مطالعه فنی، شبیه سازی و تهیه الگوی بهینه طراحی پالایشگاههای مایعات گازی،

26- مطالعات فنی و آزمایشات با هدف شکست ملکولی هیدروکربونهای سنگین و اشباع اولفین ها و آروماتیک ها و در نتیجه سبک سازی و سولفور زدائی نفت سنگین و باقیمانده برج خلاء پالایشگاها ،

27- مطالعه و امکان سنجی احداث بخشی از ظرفیت های جدید تولید نیرو در جوار مخزن عسلویه ، با توجه به اینکه مخزن عسلویه حاوی گاز شیرین با فشار نسبتاً پایین میباشد و با عنایت به شبکه های موجود انتقال نیرو بین عسلویه و خوزستان و بین علسویه و بندرعباس،

28- مطالعه امکان افزایش تولید از مخازن شمالشرق با توجه به موازنه منفی بالغ بر یکصد میلیون متر مکعب در روز در سال 1393 در منطقه تحت پوشش مخازن شمالشرق ،

29- مطالعه و تهیه گزارش" بررسی وضعیت بنزین و فرآورده های میان تقطیر در ایران تا سال 1405 " همراه با ارائه پیشنهادات مرتبط با موازنه منطقی تولید و مصرف بنزین و فرآورده های میان تقطیر ،

30- مطالعه مخازن تنگ بیجار ، باباقیر و بانکول با هدف امکان سنجی تخلیه سیال مخازن باباقیر و بانکول و تزریق سیال مخازن مذکور به مخزن تنگ بیجار بمنظور جلوگیری از افت فشار در مخزن تنگ بیجار و متعاقباً استفاده از مخازن باباقیر و بانکول برای ذخیره سازی . توضیح اینکه سیال مخزن تنگ بیجار شرایطی مشابه مخزن سراجه دارد و چنانجه به تخلیه و افت فشار مخزن بدون تزریق گاز ادامه داده بشود در تنگ بیجار نیز مواجه با مشکلات مشابه سراجه خواهیم شد ،

31- مطالعه و طرح ریزی دوره آموزشی مدیریتی MBA فشرده ) ( Mini MBA برای مدیران شرکت های تابعه وزارت نفت مشابه دوره های Mini MBA که در شرکت های بزرگ بین المللی در حال تدریس میباشد، پیشنهاد مربوطه طی نامه شماره ان ا / 87 / 2308 مورخ 2 / 10 / 1387 به معاونت محترم وزیر در توسعه منابع انسانی ارائه شده است .

32- بررسی ، مطالعه و ارائه پیشنهاد اضافه نمودن چند سازمان کلیدی در ستاد شرکتهای تابعه وزارت نفت با هدف ارتقاء توانمندی های اقتصادی – فنی و کنترلی،

33- مطالعه و بررسی و تشکیل جلسات هم اندیشی با کلیه مسئولین مربوطه در مورد تأثیرات آلودگی هوا روی سلامتی شهروندان و تدوین راهبردهای کارشناسی بمنظور کاهش بحران

34- مطالعه و بررسی و امکان سنجی کاربرد فن آوری " Catalytic Distillation " در واحد های پتروشیمی ایران ،

35- بررسی بازار جهانی اتیلن و انجام بررسی های فنی و اقتصادی و در نتیجه امکان سنجی و ارائه پیشنهاد استفاده از گازهای غنی مخازن گاز میعانی کشور به منظور استحصال برش های اتان و بالاتر و بازگردانی گاز سبک شده به مخازن مربوطه و در نهایت افزایش ظرفیت تولید اتیلن و همچنین تولید بنزین و فرآورده های میان تقطیر ،

36- مطالعات فنی و ارائه پیشنهاد تزریق گازهای میادین کبیر کوه – هلیلان – کوه احمدی – سمند و میلاتون که حاوی درصد بالای نیتروژن میباشد به مخازن نفتی بمنظور فشار افزائی و ازدیاد برداشت نفت از مخازن، با اجرای طرح پیشنهادی انجمن نفت در اینمورد پتانسیل صادرات گاز که باعث افزایش در آمد ارزی و تأمین امنیت ملی نیز خواهد شد بمیزان چشمگیری افزایش خواهد یافت.

37- انجام مطالعات و تشکیل" میز گرد خصوصی سازی " . توضیح اینکه مطالعات انجمن نفت ایران نشان میدهد که بمنظور اصلاح ساختار مدیریت مصرف انرژی و کاهش میزان اتلاف انرژی ضرورت دارد مدیریت بخش خصوصی کشور نیز در جهت افزایش بهره وری و استاندارد شدن ارتقاء داده بشود . انجمن نفت ایران بمنظور ریشه یابی مشکلات مدیریتی بخش خصوصی و تعیین راهکارهای اصلاح آن در نظر دارد نتیجه مطالعات را در یک سری مذاکرات تحت عنوان " میزگرد خصوصی سازی " به مسئولین مربوطه جهت اقدامات مقتضی منتقل نماید.

38- مطالعه و تهیه گزارش پتانسیل تولید گاز در سازند شوریجهD در شمال شرق ایران ،

39- مطالعات فنی و امکان سنجی افزایش میزان برداشت گاز از مخازن تابناک – شانول و وراوی در مقاطع حداکثر مصرف و توسعه پالایشگاه گاز پارسیان ،

40- مطالعات فنی و امکان سنجی افزایش میزان برداشت از مخازن آغار و دالان در مقاطع حداکثر مصرف ،

41- به منظور تقلیل میزان مصرف داخلی نفت خام ضرورت دارد حداکثر استفاده از مایعات گازی برای تولید فرآورده های نفتی مد نظر قرار گیرد. در این مورد انجمن نفت پیشنهاد نموده است که خوراک پتروشیمی بندر امام و پتروشیمی بوعلی با گاز اتان جایگزین شده و حدود 170 هزار بشکه مایعات گازی (‌خوراک موجود مجتمع )‌با احداث تاسیسات پالایشی در محل مجتمع به منظور تولید فرآورده های نفتی مورد استفاده قرار گیرد ،

42- بررسی های انجمن نفت ایران نشان می دهد که رشد مصرف فرآورده های پتروشیمی در کشورهای چین و هندوستان (‌بدلیل تغییرات اقتصادی و در نتیجه افزایش قدرت خرید )‌ و در نتیجه رشد مصرف اتیلن در این کشورها قابل توجه می باشد. این موضوع در واقع موجب ایجاد بازار بسیار بزرگ برای اتیلن در کشورهای مذکور شده است .

43- بررسی های انجمن نفت نشان می دهد که مخزن کشف رود در شمال شرق کشور دارای پتانسیل بسیار قابل توجه تولید گاز شیرین می باشد. بر مبنای توضیحات قبلی انجمن نفت مقرر شده است که یک چاه جدید اکتشافی چاه شماره (52 ) در محل مناسب در مخزن مذکور حفاری بشود ،

44- بررسی های انجمن نفت ایران نشان می دهد که لایه شوریجه در ساختمان های خانگیران و گنبدلی برخلاف تصورات قبلی دارای پتانسیل قابل ملاحظه می باشد. بر این مبنا توصیه شده که نسبت به پردازش و تفسیر مجدد داده های لرزه نگاری سه بعدی و انتخاب محل مناسب وحفاری چاه های تحدیدی و همچنین چاه های جدید اکتشافی حسب توصیه گزارش لرزه نگاری سه بعدی اقدام بشود،

45- انجمن نفت در چارچوب گزارش موازنه منطقی تولید و مصرف انرژی، مطالعات فنی در مورد فن آوری استفاده همزمان گاز طبیعی و نفت گازدر موتورهای سیکل دیزل در دست اقدام دارد . استفاده از ایـن فن آوری که مبتنی بر استفاده از 85% گاز طبیعی فشرده و 15% گازوئیل و حفظ سیکل دیزل میباشد، باعث افزایش قدرت موتور نیز می گردد. انجمن نفت با عنایت به مراتب فوق الذکر پیشنهاد می نماید که نسبت به احداث جایگاه های CNG در محل های نزدیک به جایگاه های پلیس راه و گازسوز کردن خودروهای سنگین باربری و همچنین اتوبوس های بین شهری به منظور کاهش مصرف گازوئیل ، بصورت سوخت دو گانه اقدام بشود ،

46- انجمن نفت مطالعات مبسوطی را در ارتباط با استفاده از روش های جدید در بخش استفاده از گاز در جهت تعدیل میزان گرانروی نفت و در نهایت بازیافت بیشتر از مخازن نفتی در دست اقدام دارد ،

47- مطالعات فنی در رابطه با تبدیل گـاز سنتز به زنجیره پارافینیک سنگین قبل از تولیـد فرآورده های میان تقطیر از گاز طبیعی ،

48- مطالعه و ارائه پیشنهاد سیاست گزاری منطقی برداشت از میادین مستقل گازی ،

49- مطالعات فنی و تنظیم پروژه های تحقیقاتی دانشگاهی با هدف بهینه سازی مصرف و تعدیل شدت انرژی ،

50- مطالعه فنی و امکان سنجی صادرات گاز های سبک فلات قاره ( بعد از استحصال برشهای C2+ ) با روش CNG ،

51- تدوین « فرهنگ دانشنامگی نفت » . تاکنون 2500 واژه اصلی از مجموعه ذکر شده تکمیل و ویرایش شده است و مضافاً کتاب اول این مجموعه چاپ و در خرداد ماه سال 1387 رونمائی و توزیع شده است .

52- بررسی آنالیز سیال خروجی سیستم های تخلیه پالایشگاه های نفت کشور و انجام مطالعات فنی و امکان سنجی استحصال و جداسازی برش های ارزش دار از سیال سیستم های تخلیه ،

53- مطالعه فنی و تعیین پی آمدهای بالقوه انتقال گاز ترش واحدهای 6 و 7 و 8 عسلویه به آغاجاری و ارائه راهبردهای فنی بمنظور پیشگیری از بروز مشکلات قابل پیش بینی که شامل احداث تأسیسات جدید کنترلی در واحد های پالایش فازهای 6 و 7 و 8 و ایجاد فشار منفی و تبخیر آب از خط لوله سراسری پنجم قبل از تزریق گاز ترش میباشد ،

54- بررسی بازار جهانی نفت و مشخص کردن روند تأثیر ظرفیت مازاد تولید اوپک بر قیمت های جهانی نفت

55- مطالعه فنی و ارائه پیشنهاد جهت احداث تأسیسات بمنظور استفاده از امکانات طبیعی با هدف تأمین آب پشت سدهای محدوده شمال تهران بمنظور تداوم تأمین برق آبی در مقاطع خشکسالی ،

56- مطالعه فنی ، بررسی و امکان سنجی تغییر فرآیند تولید سیمان با هدف بهینه سازی مصرف انرژی و افزایش درصد تولید سیمان نوع 5 ،

57- بررسی و مطالعه فنی وضعیت میدان گازی سراجه و ارائه پیشنهاد تزریق همزمان گاز بمنظور پیشگیری از کاهش شدید تراوائی و بالا آمدن سطح آب در سنگ مخزن،

58- مطالعه فنی و امکان سنجی استفاده بهینه از انرژی خروجی واحدهای توربین های گازی مورد استفاده در شرکت های تابعه وزارت نفت ،

59- مطالعه فنی و امکان سنجی تولید پلی اویل در کشور با هـدف تکمیل چرخه تولید پلی یورتان ، عایق حرارتی مورد استفاده در ساختمان ها و تأسیسات ،

60- مطالعه فنی در جهت استفاده بهینه از مخازن گازی کشور ،

61- مطالعه فنی و امکان سنجی با هدف ارائه پیشنهاد جهت کاهش میزان پرت انرژی در شبکه انتقال و توزیع برق تا سطح منطقی ( از حدود بالاتر از 20 درصد به حدود 7 درصد ) ،

62- مطالعه فنی و امکان سنجی استفاده از فن آوری های جدید بمنظور افزایش راندمان وسائل عمده انرژی بر خانگی ،

63- بررسی – مطالعه و اشکال یابی با هدف کاهش میزان اختلاف بین ارقام عرضه و فروش گاز طبیعی در کشور ،

64- بررسی و مطالعه فنی با هدف سنجش موازنه مواد پالایشگاههای نفت ،

65- بررسی و مطالعه فنی با هدف سنجش موازنه مواد واحدهای پتروشیمی.